Site icon Film Dizi Haber

Neşet Ertaş’ın Hayatı Film Oluyor!

Neşet-Ertaş'ın-Filmi-garip-bülbül-çekimleri--başladı

Neşet Ertaş’ın Filmi Çekimleri Başlayacak mı?

Bozkırın Tezenesi olarak tanınan Abdaldık Geleneğinin son temsilcisi olarak bilinen ünlü Türk Ozan Neşet Ertaş’ın hayatı film oluyor. 20 Eylül 2012 ‘de hayatını kaybeden usta sanatçı hayatının pek çok evresinde yaşadığı olayları türküleştirerek nesilden nesille aktarılan eserler bırakmıştır. 400 Plak ve çok sayıda kasete imza atan Neşet Ertaş’ın hayat hikayesi “Bir Gaip Bülbül Neşet Ertaş” filmiyle geniş kitlelere ulaşacak. Kısa bir süre önce ailesinin açtığı dava nedeniyle çekimleri durdurulan filmin çekilmesi ile ilgili süreç devam ediyor. İşte Neşet Ertaş’ın Filmi konusu, çekim tarihi ve sinemalarda ne zaman gösterileceğiyle ilgili tüm detaylar.

Garip Bülbül Filminin Çekilmemesi İçin Çocukları Dava Açtı

Bir Garip Bülbül filmin çekimleri için 2021 yılının Ağustos ayında yapımcı Mustafa Uslu, yönetmen Ömer Faruk Sorak ve oyuncularının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlemiş ve “Garip Bülbül Neşet Ertaş” adlı sinema filminin tanıtımını yapmıştı. Bunun üzerine sanatçı Neşet Ertaş’ın çocukları Nigar Leyla Ertaş, Döne Ertaş, Hüseyin Ertaş ve Canan İlhan, babalarının hayatının filme çekilmesine asla rızalarının olmadığını söyleyerek ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş’ın çekilmemesi için dava açmıştı. Söz konusu davanın geçtiğimiz günlerde görüldüğü belirtilen haberde ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş filmin çekilmesinde herhangi bir mahsur olmadığı kararına varıldı.

Film Daha Önce Yazılan Kitaptan Yola Çıkılarak Çekilecek

Çekimleri Neşet Ertaş’ın çocuklarının açtığı dava nedeniyle duran Garip Bülbül Neşet Ertaş filmi, yazar Erol Parlak tarafından 2019 yılında kaleme alınan iki ciltlik ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş, Hayatı, Sanatı ve Eserleri’ adlı kitaptan yola çıkılarak çekilecek.

Çekimler Ne Zaman Başlayacak?

Geçtiğimiz günlerde çıkan mahkeme kararıyla önü açılan Garip Bülbül Neşet Ertaş filmin çekimleriyle ilgili yapımcı Mustafa Uslu, Habertürk’e yaptığı açıklamada dava süreci boyunca da Erol Parlak’ın danışmanlığında filmin çekim hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek planlandığı gibi ocak ayında sete çıkılacağını söyledi. Uslu, Neşet Ertaş’ın ailesiyle uzlaşma olup olmayacağı yönündeki sorumuza “Ben filmi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan kitaptan yola çıkarak çekeceğim. Ailenin bu konuda bir hakkı yok. Filmin müziklerinin kaydı Ankara’daki Müzik ve Güzel Sanatlar Akademisi’nin stüdyolarında yapıldı. ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş’ı önümüzdeki yılın sonunda gösterime çıkaracağız. Ayrıca Neşet Ertaş’ın vefatının yıl dönümü olan 25 Eylül 2022’de Kırşehir Stadyumu’nda halk ozanlarının katılımıyla geniş çaplı bir anma töreni düzenleyeceğiz Bunu yanı sıra 2023’te Kırşehir’de bir Neşet Ertaş Müzik ve Güzel Sanatlar Lisesi de açacağız” şeklinde cevap verdi.

Garip Bülbül Neşet Ertaş Filmin Konusu

Çekimiyle ilgili dava açılması nedeniyle son dönemlerde gündemde olan Garip Bülbül filmi, büyük ozan Neşet Ertaş’ın hayat hikayesini konu olacak. Biyografik sinema filmi türünde olan film, 2012 yılında vefat eden Neşet Ertaş’ın hem özel hem de kariyer hayatına dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkaracak. Yaşamı boyunca 400 plak ve çok sayıda müzik kasetine imza atan Neşet Ertaş, Garip mahlasıyla birçok şiire de imza atmıştı.

Oyuncuları

Neşet Ertaş’ın hayatının film olacağının haberinin duyulmasından sonra filmin oyuncularının kimler olacağı ile usta ozan Neşet Ertaş’ı kimin oynayacağı merak edilir oldu. Yapımcılığını Ayla filmin yapımcısı Mustafa Uslu’nun üsteleneceği senaryosunu Fulya Özcan ve Mert Dikmen’in yazacağı aynı zamanda Abdal Geleneğinin de işleneceği filmde Neşet Ertaş’ın gençlik yıllarını Bektaş Dolu üstelenirken ilerleyen yaşlarını Ramazan Bağgü oynayacak.

Bir Garip Bülbül Sinema Filmi Ne Zaman Gösterime Girecek?

Garip Bülbül Neşet Ertaş, yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak’ın üstlendiği, senaryosunu Mert Dikmen ve Fulya Özcan’ın yazdığı, Neşet Ertaş’ın hayatını konu alan Türk sinema filmidir. Filmin 21 Ekim 2022 tarihinde vizyona girmesi planlanıyor.

Garip Bülbül Neşet Ertaş Filminden İlk Fragman

Neşet Ertaş Kimdir? Özel ve Sanat Hayatı İle İlgili Bilinmeyenler

Neşet Ertaş, 1938Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı (günümüzde Akpınar’ın) Kelismailuşağı köyünün Kırtıllar mahallesinde doğmuştur. Türk halk ozanı ve abdallık geleneğinin son temsilcisi olan Ertaş, aynı zamanda “Bozkırın Tezenesi” olarak tanınır. Babası abdal geleneğinin temsilcisi bir bağlama ustası Muharrem Ertaş, annesi Kırıkkale’nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş’tır. Küçük yaşta babasının yanında zil, cümbüş ve darbuka çalmaya başlayan Neşet Ertaş, ilkokula gittiği bu dönemde önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi.

İlk Tanınması TRT’de Oldu!

Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile türküler söyleyen Neşet Ertaş, 1950’li yılların başlarında TRT Ankara Radyosu’nda canlı olarak yayımlanan, Muzaffer Sarısözen’in yönettiği “Yurttan Sesler” programında, “Geleli gülmedim ben bu cihana” adlı bozlağı solo çalıp okumasından sonra ülke genelinde tanınmıştır. 1957 yılının sonunda İstanbul’a giderek ilk kayıtlarını babasının türküleri ile yaptı. Babasının Neden Garip Garip Ötersin Bülbül türküsünün adını taşıyan ilk taş plağını, diğer plakları ve halk konserleri takip etmiştir.

Kendi Yazdığı Türkülerde ‘Garip’ Mahlasını Kullandı

Neşet Ertaş, 1950’li yıllardan itibaren yaptığı plaklarla özellikle Orta Anadolu türkülerini ve bozlakları kayıt altına alırken 1960’lı yıllardan sonra bizzat kendisinin yazdığı türküleri seslendirdi. Ve ‘Garip’ mahlasını kullandı. 1970’li yıllarda türküleri Türkiye’de dönemin birçok sanatçısı tarafından yorumlandı ve çok popüler oldu. 2009 yılında UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazineleri envanterine girmeye değer görüldü.

1963 Yılında Evlendi!

1962 Yılında askerlik görevini yapan Ertaş, askerlikten döndükten sonra Ankara Saz Dükkanlarında tanıştığı Leyla ismindeki kızla babasının karşı çıkmasına karşın evlendi. Bu durumdan dolayı babasıyla arası bozuldu ve onunla türküler aracılığıyla iletişim kurduğu ifade edilir. Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş’ın bu evlilikten Döne ve Canan adında iki kız ile Hüseyin adında bir erkek çocukları oldu. Çift yefi yıl evli kaldıktan sonra 1970 yılında ayrıldılar. Sanatçının “Cahildim dünyanın rengine kandım” türküsünü evliliğini bitmesi üzerine söylediği belirtilir. Neşet Ertaş’ın Sar Leyla Leyla (ayrıldığı karısına yazmıştır) ve ‘Amanın Leyla’ türküsünü de eşine yazdığı tahmin edilmektedir.

Almanya’da Hapse Girdi!

Neşet Ertaş, 1969 yılında Almanya’da verdiği bir konser sonrası Türkiye’ye dönerken ehliyetsiz otomobil kullanmaktan dolayı Yugoslavya’da 3 ay hanse mahkum edildi. “Hapishanelere Güneş Doğmuyor” türküsünü bu sırada besteledi.

Yaşar Kemal’in Tabiri Sonrası Bozkır’ın Tezenesi Olarak Seslenildi

Neşet Ertaş’ın hapishanede olduğunu öğrenen yazar Yaşar Kemal’in kendisine “İnce Memed romanını gönderip kapağına “Bozkırın Tezenesi. Geçmiş olsun” diye yazmasından sonra Ertaş’a hayranları “Bozkırın Tezenesi” olarak seslenilmeye başlandı.

Felç Geçirince İşsiz Kaldı

Neşet Ertaş, 1976 yılında sigara ve alkol kullanımına bağlı olarak bir gün sahnede iken parmaklarından felç geçirdi. İki yıl süren fizik tedaviden sonuç alamayınca işsiz kaldı. Almanya’da işçi olan kardeşinin yanına gidip tedavi olunca ailesini de yanına getirerek 1979-2003 yılları arasında Almanya’da kaldı.

Devlet Sanatçılığı Unvanını Kabul Etmedi

2000 yılında İstanbul’da Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda verdiği konserle sahne hayatına geri döenen Neşet Ertaş, 2002 yılında o dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kendisine takdim edilmek istenilen devlet sanatçısı unvanını geri çevirdi. 2003 yılında Türkiye’ye dönerek İzmir’e yerleşti. 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’nde değer görüldü. Devlet sanatçılığı unvanını reddetmesi hakkında şunları söyledi: “O dönem Süleyman Demirel cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatçılığı bana teklif edildi. Ben, ‘hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor’ diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdadımız adına aldım.”

Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine Alındı

Neşet Ertaş, 2009 yılında Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edildi. 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet Konservatuvarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü. Bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutuldu.

Ölümü

Neşet Ertaş 74 yaşında hayatını kaybetti. İzmir’de tedavi gördüğü hastanede ileri evre prostat kanseri tedavisi gören Ertaş, 25 Eylül 2012 tarihinde yaşamını yitirdi. Cenazesi Kırşehir Bağbaşı Mezarlığı’nda babası Muharrem Ertaş’ın mezarı yanına defnedildi. Mezar taşında ”Sakin ol ha, insanoğlu. İncitme canı, her can bir kalp, Hakk’a bağlı. İncitme canı, incitme.” yazılıdır.

Erol Parlak ile Yaptığı Röportaj ve Kitabı Film Olacak

Erol Parlak’ın Neşet Ertaş ile yaptığı röportajı, görüşmeleri ve ‘Garip Bülbül, Neşet Ertaş’ adlı iki ciltlik kitabı Garip Bülbül Neşet Ertaş filmine uyarlanacak.

Eserleri

957-1979 Yılları arasında kendisinin bile bilmediği birçok plak albümü yapılan Neşet Ertaş’ın 15 Serilik külliyatı şöyle;

Kaynak: Neşet Ertaş Hayatı ile ilgili bilgiler wikipedia‘den alıntılanmıştır. Neşet Ertaş’ın özel ve sanat hayatı ile ilgili detaylı bilgi için linki tıklayabilirsiniz.

Ata Demirer’den Bursa Bülbülü Filmi Geliyor

Ferdi Özbeğen’in Hayatı Film Oluyor

2019’un En Çok İzlenen 10 Türk Filmi

2022’de İlgi Çekici Filmler Geliyor

Exit mobile version