Alparslan Dizisi Oyuncuları Kim Kimdir? Büyük Selçuklu Güncel Liste Sinema Filmi, Dizi Haberleri ile Oyuncu Bilgileri Sitesidir

Uyanış Büyük Selçuklu Alparslan’ın Yeni Oyuncu Kadrosu Belli Oldu!

Uyanış-Alpasrlan-Oyuncuları-ve-karakterleri

Uyanış Alparslan Dizisi Oyuncuları Rolleri / Kim Kimdir?

Yazımızdan Başlıklar gizle
1 Uyanış Alparslan Dizisi Oyuncuları Rolleri / Kim Kimdir?

TRT’nin geçtiğimiz sezon ekranlara gelen tarihi dizisi Uyanış Büyük Selçuklu 34. Bölümde sezon finaline girdi. Dizi yeni sezonda devam edecek olsa da oyuncu kadrosunda ve hikayesinde büyük değişiklikler yaşanacak. 2021 – 22 Kış sezonunda Uyanış Büyük Selçuklu Alp Arslan adıyla seyirci karşısına çıkacak olan dizi, tarihte Melikşah’ın babası Malazgirt Fatih’i Sultan Alparslan’ın hayatı ve savaşlarını konu alacak. Genellikle devam niteliğinde olan dizilerden farklı olan dizi 1. Sezonda yayınlanan Sultan Melikşah’tan önceki dönemi anlatacak. Bu nedenle de Nizamülmülk karakteri dışındaki 1. Sezondaki pek çok oyuncu yeni sezonda olmayacak. Peki, Alparslan Büyük Selçuklu Oyuncuları kimler olacak? Hangi oyuncu hangi rolde karşımıza çıkacak. İşte Alparslan Büyük Selçuklu dizisi oyuncuları ve rolleri, Uyanış Büyük Selçuklu yeni sezon oyuncuları ile Alparslan Büyük Selçuklu Oyuncuları ve Uyanış Alparslan Dizisi Oyuncuları güncel listesi.

Uyanış Büyük Selçuklu Final mi Yaptı?

Alparslan Büyük Selçuklu Dizisi Erkek Oyuncuları ve Rolleri

Selçuklu Devleti’nin İkinci Lideri olarak tanımlanan Sultan Alparslan’ın hayatını konu alacak olan Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin yeni sezonunda (2. Sezon) Nizam-ı Mülk Mehmet Özgür dışında tüm oyuncu kadrosu değişiyor. Dizinin yapımcılığını daha önce Diriliş Ertuğrul dizisinin de yapımcılığını yapan Mehmet Bozdağ üslenirken, Bozdağ geçtiğimiz aylarda Alpaslan dizisi oyuncuları ile ilgili bilgiler verdi. Bu bilgilere göre; Uyanış Büyük Selçuklu Alparslan erkek oyuncuları kadrosu şöyle olacak.

Barış Arduç / Sultan Alparslan /Melik Muhammed Alparslan

En son Show TV’de yayınlanan Çukur dizisinde canlandırdığı Arık Böke Erdenet karakteriyle hafızamızda kalan ünlü oyuncu Barış Arduç, TRT’nin tarihi dizisi Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin 2. Sezonunda Sultan Alparslan karakterine hayat verecek.

Muhammed Alparslan Nasıl Bir Kişilik?

Muhammed Alparslan, Çağrı Bey’in göz bebeği, Sultan Tuğrul’un yeğenidir. Kendisini her yönden geliştirmiş bileği bükülmez bir yiğittir. En zorlu cenklerde bile büyük başarı göstermiş; devleti aşkı, devletin sancağını evladı yerine koymuştur. İ’lâ-yi Kelimetullah için savaşarak kök salabilecekleri topraklar fethetmek ve İslam’ın sancağını fethettiği yerlere taşımak onu ayakta tutan yegane güçtür!

Sultan Alparslan Kimdir? Tarihteki Yeri ne?

Sultan Alp Aslan; Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun ikinci hükümdarıdır. Çağrı Bey’in oğlu, Tuğrul Bey’in yeğenidir. Tarihi kaynaklarda Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci sultanı olarak tanımlanan Alp Aslan’ın 20 Ocak 1029 – 24 Kasım 1072 yılları arasında yaşadığı belirtilmektedir. Aynı zamanda Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişlerini ve mücadelelerini yöneten hükümdar olarak belirtilen Alp Aslan’ın doğum adı Muhammed bin Davud Çağrı’dır.

sultan-Alparslan'ı-kim-oyuyor-gerçek-adı-ne Alparslan---barış-arduç-kimdir
Alp Arslan’ın Sultan ve Savaşçı Kişiliği

Sultan Alp Arslan Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun 2. hükümdarıdır ve Çağrı Bey’in oğludur. Tarih yazarlarının daha çok bir savaşçı olarak tanımladıkları hükümdarın çok küçük yaşta ata binip ok atmayı öğrendiği kaynaklarda geçmektedir. Gençlik yıllarında arkadaşlarından oluşan kendi birliğiyle katıldığı Dandanakan gibi savaşlarda sağladığı başarılarla dikkatleri üzerine çekmiştir. Babasının ölümünden sonra Horasan Valiliğine atanmıştır.

Alp Aslan İlk Seferini Gürcistan ve Doğu Anadolu’ya Yaptı

Amcası Tuğrul Bey’in ölümden sonra tahta geçen Alparslan ilk seferini Gürcistan ve Doğu Anadolu Bölgesine yapmıştır. Bu seferde yanında oğlu Melikşah ve veziri Nizamülmülk bulmaktadır. Bizans’ın elinde bulunan Kars ve Ani’ye ilerleyerek bu bölgelerini ele geçirmesi sonucunda Abbasi Halifesi Kaim bi-Emrillah tarafından “Ebu’-Feth” (Fetihlerin babası) lakabı verilmiştir.

sultan-alparslan-kimdir,-tarihteki-yeri-ne
Alp Aslan Malazgirt Muhaberesiyle Tarihe Adını Altın Harflerle Yazdırmıştır

Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında 26 Ağustos 1071 tarihinde gerçekleşen ve Alp Arslan’ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, “Türklere Anadolu’nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe” olarak bilinir. Alp Aslan kazandığı bu zafer sonrasında Bizans imparatoru Romen Diyojen’i esir almıştır. Alp Alpaslan bu zaferle tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

Alpaslan Ne Zaman Nasıl Öldü?

Batıda olduğu kadar doğuda da Selçuklu topraklarını genişletmeye çalışan Alp Arslan, anlaşmazlığa düştüğü Karahanlılar üzerine bir sefer düzenlemiş ve Ceyhun nehrini geçmiştir. Ancak Yusuf El Harezmi adındaki bir kale kumandanının Alp Aslan’ı hançerlemesi onun ölümüne neden olmuştur.

uyanış-alparslanda-oynayan-barış-arduç-kimdir
Barış Arduç Kimdir? Biyografisi

Baruş Arduç; 9 Ekim 1987 tarihinde İsviçre’nin Scherzingen kentinde Gülay ve Erol Arduç çiftinin ortanca çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Aslen Arnavut kökenli olan Arduç, baba tarafından Fatsalı Anne tarafından Artvin Arhavilidir.

Baruş Arduç Popülerliğini Kiralık Aşk Dizisinde Kazandı

Orta okul yıllarında ailesiyle Türkiye’ye kesin dönüş yapan Arduç, usta tiyatro sanatçısı Ayla Algan ile tanıştıktan sonra oyunculuğa adım atmıştır. İlk oyunculuk deneyimini Küçük Hanımefendi dizisinde yaşayan başarılı oyuncu, Dinle Sevgili, Pis Yedili, Benim İçin Üzülme ve Racun: Ailen İçin dizilerinde rol almıştır. Barış Arduç’un üne kavuşması Star TV’de yayınlanan Romantik Komedi türündeki Kiralık Aşk diziyle olmuştur. Barış Arduç son olarak Çukur dizisinde oynamıştır.

Mehmet Özgür / Nizamülmülk

Son zamanlarda dönem dizileriyle ekranlarda yer alan ünlü oyuncu Mehmet Özgür, Uyanış Büyük Selçuklu Alp Arslan dizisinde Sultan Alpaslan’ın en güvendiği veziri ve Hacesi Nizamülmülk karakterine hayat verecek. Uyanış Büyük Selçuklu 1. Sezonda Alpaslan’ın oğlu Melikşah’ın da veziri olan Nizamülmülk, 2. Sezonda hikayenin başında da yer alacak. Nizamülmülk aynı zamanda dizinin değişmeyen tek karakteri olarak karşımıza çıkacak.

alpaslan-büyük-selçuklu-nizammülk-mehmet-özgür-kimdir  alparslan-nizamulmulk-tarihteki-yeri
Nizamülmülk Kimdir? Tarihteki Yeri Nedir?

Alparslan’ın akıl hocası dert ortağı ve hâcesidir. İyi bir savaşçı olmasının yanında ilim sahasında da kendini geliştirmiştir. Kılıçla alınan yerlerin kalemle ihya edileceğine inanır. Nizamülmülk ya da gerçek adıyla Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsi, 10 Nisan 1018 – 14 Ekim 1092 tarihleri arasında yaşamıştır. Çağrı Bey’in, Alp Arslan’ın ve Melikşah’ın veziri, devletin hâcesidir. Tarihte Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri ve Siyasetname isimli kitabın da yazarı olan Nizamülmülk, aynı zamanda devlet adamı ve siyaset bilimcidir. Devlet yönetiminde oldukça etkili olan Nizamülmülk, Alpaslan ve Melikşah döneminde vezirlik yapmıştır. Nizamülmülk; kelime anlamı devletin düzeni olarak tanımlanmaktadır.

Mehmet Özgür Kimdir? Kısa Biyografisi
uyanış-alparslan-nizamülmülk-gerçek-adı-mehmet-özgür-kimdir

Mehmet Özgür, 20 Ağustos 1970 Antalya Korkuteli doğumludur. Antalya Büyükşehir Tiyatrosunda Sanat Yönetmenliği yapan Mehmet Özgür’ün ilk kamera karşısına geçişi 2004 yılında Tarçın Konuştu dizisiyle olmuştur. 2008 -2011 yılları arasında yayınlanan Kollama dizisinde canlandırdığı Necip Yılmaz karakteriyle tanınmıştır. Mehmet Özgür, Suskunlar dizisinde Takoz İrfan, Muhteşem Yüzyıl dizisinde Lütfi Paşa, Çalıkuşu dizisinde Seyfettin Efendi, Filinta dizisinde Kadı Gıyaseddin Hatemi karakterlerine hayat vermiştir. Son olarak 2020 yılında TRT’de yayınlanmaya başlayan Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin 1. Sezonunda Hace Nizamülmülk karakterine hayat vermiştir. Mehmet Özgür’ün Hay Sultan dizisinde Abdulkadir Geylani’ye hayat vermesi bekleniyor.

Erdinç Gülener / Sultan Alparslan’ın Babası Çağrı Bey

Alparslan Büyük Selçuklu Oyuncuları kadrosunda daha önce rol aldığı; Kurtlar Vadisi Pusu, Çukur ve Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizilerinden tanıdığımız tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Erdinç Gülener, Uyanış Büyük Selçuklu Alparslan dizisine Alp Arslan’ın babası Çağrı Bey karakteriyle karşımıza çıkacak.

alparslan-büyük-selçuklu-çağrı-bey-erdinç-gülener-kimdir
Çağrı Bey Kimdir? Tarihteki Yeri Nedir?

Çağrı Bey ya da tam ismiyle Ebu Süleyman Davud Çağrı Bey bin Mikail, 989 – 16 Temmuz 1060 yılları arasında yaşamıştır. Tuğrul Bey’in abisi; Sultan Alparslan’ın, Kavurd Bey’in ve Süleyman’ın babası; Melikşah’ın dedesidir. Sultan Alparslan ve Kavurd Bey’ in babası Meliksah ve Sultan Turansah ‘nin dedesidir. Oğuzlar’ın Kınık boyundan Selçuklu hükümdarı Selçuk Bey’in torunu, Mikail’in oğlu, Tuğrul Bey’in ağabeyi ve Alp Arslan’ın babası olarak bilinir. Tarihte kardeşi Tuğrul Bey ile Horasan Melikliği yapan Çağrı Bey, bununla birlikte Dandanakan Savaşında Gaznelileri yenerek Selçukluların devlet olmasında önemli rol oynamıştır. Aynı zamanda Anadolu’ya ilk akın yapan Türk Komutanlarındandır. Türk tarihine ve kültürüne bakıldığında Türk Devletinin yükselmesinde ve genişlemesinde ön plana çıkmıştır.

Erdinç Gülener Kimdir? Biyografisi
alparslan-dizisinde-çağrı-beyi-oynayan-erdinc-gulener-kimdir

Erdinç Gülener, 26 Ocak 1971 İzmir doğumludur. Tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve dublaj sanatçısı olan Gülener, ilk dizi deneyimini 2013 – 2014 yıllarında ATV’de yayınlanan Kurtlar Vadisi Pusu dizinde canlandırdığı Müfettiş Kane rolüyle yaşamıştır. Daha sonra pek çok dizide rol alan başarılı oyuncu son olarak Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Volkan karakteriyle izleyici karşısına çıkmıştır.

Barış Bağcı / Alparslan’ın Amcası Tuğrul Bey

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Barış Bağcı, Uyanış Alpaslan Büyük Selçuklu dizisinde Sultan Alparslan’ın amcası Tuğrul Bey karakterine hayat verecek.

Alparslan-Büyük-Selçuklu-Tuğrul-Bey-kimdir-gerçek-barış-bağcı tuğrul--bey-kimdir
Alpaslan’ın Amcası Tuğrul Bey Kimdir? Tarihteki Önemi Ne?

Tuğrul Bey ya da tam adıyla Rükneddin Ebu Talip Muhammed Tuğrul-Bey bin Mikail bin Selçuk, 995 – 4 Eylül 1063 yılları arasında yaşamıştır. Çağrı Bey’in kardeşi, Sultan Alparslan ve Kavurd Bey’in amcasıdır. Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun ilk hükümdarıdır. Tarihte Büyük Selçuklu Devleti’nin ilk sultanı olarak tanınan Tuğrul Bey, kardeşi Çağrı Bey ile büyük zaferlere imza atmıştır. İbrahim Yinal isyanını bastırarak Fatımilerden Bağdat’ı geri almış ve Abbasî halifesi Kaim’in tekrar Bağdat’a dönmesini sağlamıştır. Bu başarısı sonrası Halife Kaim, Tuğrul Bey’e Ruknu ʾd-Din (Dinin direği) ve Malikul-Meşrik ve Magrib (Doğu’nun ve Batı’nın Sultanı) unvanlarını verip onu Sultan ilan etmiştir. 4 Eylül 1063’te çocuksuz olarak İran’da vefat eden Tuğrul Beyin yerine yeğeni Alp Aslan geçmiştir.

Barış Bağcı Kimdir? Kısa Biyografisi
alparslan-dizisinde-tuğrul-beyi-oynayan-barış-bağcı-kimdir

Uyanış Alpaslan oyuncuları arasında yer alan Barış Bağcı, 27 Mayıs 1975 Karaman doğumludur. Konya Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümünden mezun olan Bağcı, İlk dizi oyunculuğu deneyimini 2005 yılında Gümüş dizisiyle yaşamıştır. Yaprak Dökümü, Küçük Hanımefendi, Kırık Kanatlar dizilerinde rol alan Bağcı, Diriliş Ertuğrul dizsinde Baycu Noyan karakterine hayat vermiştir. Barış Bağcı son olarak Masumlar Apartmanı dizinde Cüneyt karakteriyle karşımıza çıkmıştır.

Yurdaer Okur / Gazne Devleti’nin Büst Şehri Valisi Tuğrul Bozan

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde yer alan karakter Emir Tuğrul Bozan; Gazne Devleti’nin Büst Valisi ve Gazneliler Devleti emiri ve Karmatilerin lideri karakterine başarılı tiyatro ve dizi oyuncusu Yurdaer Okur hayat verecek.

alparslan-büyük-selçuklu-tuğrul-bozan-gerçek-adı-yurdaer-okur
Alparslan Büyük Selçuklu Emir Bozan Kimdir? Tarihteki Yeri Ne?

Emir Bozan (ö. 1052), 1052 yılı içerisinde (tahminen 40-57 gün arası hüküm süren ve Gazneli hanedanından olamayan gulâm (İslam devletlerinde kölelerden oluşan, hükümdarı korumakla görevli olan askeri birliklerdir.) kökenli Gazne Devleti sultanıdır. Küçük yaşta esir olarak girdiği Gazne Sarayında siyasetin tüm inceliklerini öğrenerek büyük bir güce sahip olmuştur.

Selçuklulara Karşı Devletin Konumunu Sağlamlaştıran Komutan

Sultan Abdürreşit’in başkomutan tayin ederek Selçukluları durdurma görevi verdiği Emir Bozan, Selçukluları 1051 yılında mağlup ederek Sistan’ı ele geçirmiştir. Bununla birlikte Tak Kalesini kuşatsa da alamamıştır. Selçuklulara karşı devletin konumunu sağlamlaştıran Emir Bozan’ın asıl hedefi Gazne tahtıdır.

Emir Bozan’ın Sultanlığı Çok Kısa Sürdü

10 Kasım 1051 yılında birlikleriyle Gazne’ye doğru yürüyen Emir Bozan, 1952 yılının başlarında Sultan Abdürreşit ve on bir şehzadeyi öldürerek tahtı ele geçirmiştir. Emir Bozan’ın hükümdarlığı 40-57 gün sürmüş. Zira, Tuğrul Bozan’ın katliamından Ferruhzad, İbrahim ve Şücâ adlı şehzadeler kurtulabilmiştir. Bunu da Gazneli Sultan Mesut’un gulâmlarından birinin Tuğrul Bozan’ı hançerlemesi sonucu, sağ kalan üç şehzade de kurtarması olmuştur. Emir Bozan’ın başı, bir sopaya takılarak Gazne sokaklarında dolaştırıldı. Böylece halk, onun öldüğüne inanmış oldu.

alparslan-büyük-selçuklu-dizisinde-tuğrul-bozan-ı-oynayan-yurdaer-okur-kimdir
Yurdaer Okur Kimdir? Biyografisi

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Tuğrul Bozan karakterine hayat veren Yurdaer Okur; 29 Ekim 1974’te Rize’de doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yüksek lisans yapmıştır. Yurdaer Okur’un ilk dizi deneyimi 1999 yılında Ferhunde Hanımlar dizisiyle olmuştur. Kurtlar Vadisi Pusu, Aslı ile Kerem, Karadayı, Sakarya Fırat, Yeter, Saruhan, Direniş Karatay, Hakan: Muhafız, 7. Koğuştaki Mucize gibi pek çok film ve dizide Okur; son olarak Kuruluş Osman dizisinde Balgay karakteri ile Kefaret dizisinde Ahmet Çınarlı karakterine hayat vermiştir.

Korel Cezaryirli / Alparslan’ın Abisi Süleyman Bey

Daha önce Mavera dizisinde karşımıza çıkan oyuncu Korel Cezayirli Alparslan dizisinde Sultan Alparslan’ın abisi Süleyman Beyi canlandıracak.

alparslan-büyük-selçuklu-süleyman-bey
Süleyman Bey Kimdir? Tarihte Hangi Önemli Rolü Oynamıştır?

Kendini, büyüklerine ispat edebilmek Süleyman’ın en büyük arzusudur. “Oğlu olmayan Tuğrul Bey, vasiyetinde Çağrı Bey’in oğullarından Süleyman’ın tahta geçmesini vasiyet etmişti. Selçuklu veziri Amid ül-Mülk bu vasiyeti yerine getirdi ve Rey kentinde Süleyman’ı sultan olarak tahta çıkardı. Ancak Çağrı Bey’in öteki oğlu Alp Arslan ve Arslan Yabgunun oğlu Kutalmış ile bazı emir ve şehzadeler Süleyman’ın sultanlığını tanımadılar.”

Alıntı : Vikipedi

Korel Cezayirli Kimdir? Biyografisi
alpaslan-dizisinde-süleyman-beyi-oynayan-korel-cezayirli-kimdir

Korel Cezayrili 2 Nisan 1976, Ankara doğumludur. Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunudur. Halen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. İlk dizi deneyimini 2006 yılında Kod Adı dizisiyle yapmıştır. Korel Cezayirli, Diriliş Ertuğrul, Aşk Ağlatır, Lale Devri, Dayan Yüreğim gibi pek dizide rol almıştır.

Ferit Kaya / Alparslan: Büyük Selçuklu Erbaşgan

Geçtiğimiz sezon TRT 1 ekranlarında büyük bir ilgiyle izlenen Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin devamı niteliğinde olan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde Sultan Alparslan ve Melikşah döneminde yaşamış orduda askerlik, komutanlık ve emirlik yapmış Erbaşgan karakterine ünlü oyuncu Ferit Kaya hayat verecek.

alparslan-büyük-selçuklu-emir-bozan-kimdir-gerçek-adı-ferit-kaya
Alparslan Büyük Selçuklu Erbaşgan Kimdir? Tarihteki Yeri Ne?

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Erbaşgan, Sultan Alparslan ve oğlu Sultan Melikşah zamanında yaşamıştır. Erbaşgan orduda askerlik, komutanlık ve son olarak emirlik yapmıştır. Melikşah’ın ölümüne kadar onun en sadık komutanı olmuştur. 1094 yılında vefat eden Erbaşgan, Sultan Alparslan döneminde orduda komutanlığa kadar yükselmiş ve emirlik unvanını almıştır. Sultan Melikşah Halep’i fethettikten sonra Urfa’nın fethini sağlayan Erbaşgan’a Urfa Emirliğini vermiştir.

alparslan-büyük-selçuklu-emir-bozanı-oynayan-ferit-kaya-kimdir
Ferit Kaya Kimdir? Biyografisi

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Erbaşgan karakterini oynayan Ferit Kaya, 24 Şubat 1884 Eğil Diyarbakır doğumludur. Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana sanat Dalı mezunu olan Ferit Kaya’nın ilk televizyon deneyimini 2006 Erkekler Ağlamaz dizisiyle yaşamıştır. Kavak Yelleri, Menekşe İle Halil, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Muhteşem Yüzyıl, Kötü Yol, Arka Sokaklar ve Çukur (Murtaza) gibi pek çok dizide rol alan Ferit Kaya son olarak Mavera dizisinde Marvam karakterine hayat vermiştir.

Sarp Levendoğlu / Alparslan Büyük Selçuklu Romen Diyojen

Ünlü oyuncu Sarp Levendoğlu Büyük Selçuklu Alparslan dizisinde Alparslan’ın ezeli düşmanı 1068 – 1071 yılları arasında yaşayan Bizans İmparatoru Romen Diyojen’e hayat verecek.

alparslan-Büyük-Selçuklu-romen-diyojen-kimdir--sarp-levendoğlu-gerçek-adı
Alparslan Büyük Selçuklu Bizans İmparatoru Romen Diyojen Kimdir? Tarihteki Rolü Ne?

Zeki, stratejist ve çok iyi bir savaşçı olan Romen Diyojen soylu bir aileye mensup değildir. Tüm çabasıyla soyluların sahip olduğu makamlara ulaşmaya çalışır. En büyük amacı yükselerek bir gün imparator olmaktır! Asıl adı Romanos IV Diogenis ya da bilinen yaygın Türkçe adıyla Romen Diyojen, 1030 – 4 Ağustos 1072 tarihleri arasında yaşamıştır. Bizans İmparatorluğu’nun 1068 – 1071 yılları arasındaki imparatorudur. Sultan Alparslan’ın düşmanıdır. Anadolu’yu Türklere karşı savunmak için tahta çıkıp büyük bir ordu toplamıştır. Ancak Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Sultan Alparslan’ın öndeliğindeki Selçuklu Ordusuna yenik düşünce tahttan indirilerek Bizans tarafından idam edilmiştir.

Romen Diyojen Tam İdam Edilecekken İmparator Olmuştur

Romanos Diogenis (Romen Dijojen), Bizans devleti içinde çok iyi tanınmış ve yüksek siyasal gücü olan Kapadokyalı Diogenii ailesinin bir mensubudur. Babasının adı Konstantinos Diogenis’dir. Romanos Diogenis, Bizans ordusunda yüksek rütbelere yükselmiştir. Ancak 1067 yılında Bizans İmparatoru X. Konstantinos Dukas’ın oğullarını imparatorluk tahtından indirmek için bir komplo hazırlamıştır. Komplonun önceden fark edilmesi üzerine idama mahkum edilmiştir. İdam infazını hapiste beklerken Bizans’ta gerçek iktidar sahibi olan taht naibi Eudokia’nın (Evdokya – (Gizem Karaca’nın oynadığı karakter) ilgisini çekmiştir. Evdokya huzuruna kabul ettiği Romen Diyojen’den çok etkilendiği için idam kararını bozup onuna evlenmiştir. Bu evlilikle Romen Diyojen, IV. Romanos Diogenis olarak tahta çıkmış, VII Mikhail ile beraber ortak İmparator olmuştur. Türklerin bir numaralı düşmanı olan Diyojen Türkler üzerine pek çok sefer düzenlemiştir.

Sarp Levendoğlu Kimdir? Biyografisi
alparslan-büyük-selçuklu-dizisinde-romen-diyojeni-oynayan-sarp-levendoğlu-kimdir

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Bizans İmparatoru Romen Diyojen karakterine hayat veren Sarp Levendoğlu, 25 Aralık 1981 Ankara doğumludur. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarımı ve İstanbul Kültür Üniversitesi oyunculuk bölümü mezunu olan Levendoğlu, ilk oyunculuk deneyimini dayısı yönetmen Mustafa Altıoklar sayesinde yaşamıştır. Altıokların projelerinde yer alan Sarp Levendoğlu, ilk çıkışını 2002 yılında O Şimdi Asker filmiyle yapmıştır. Lise Defteri, Emret Komutanım, Gece Gündüz, Zeliha’nın Gözleri, Şah Mat, Küçük Ağa gibi dizi ve filmlerde rol alan Sarp Levandoğlu son olarak Savaşçı dizisinde Haydar Bozkurt karakterine hayat vermiştir.

Mim Kemal Öke / Akbilge

Ünlü araştırmacı yazar Mim Kemal Öke, Uyanış: Büyük Selçuklu Alparslan dizisinde Akbilge karakterine hayat verecek. Daha önce Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin 1. Sezonunda Kınık Obasının beyi olarak Mim Kemal Öge, aldığı olumlu tepkilerden sonra yeni sezonda farklı bir karakterle ekran karşına çıkacak.

Albilge Kimdir? Tarihteki Rolü Nedir?
uyanış-alpaslan-da-kınık-obası-beyi

Akbilge Kınık Obasının Beyidir.

Mim Kemal Öke Kimdir? Biyografisi
alpaslan-dizisinde-kınık-obası-beyini-oynayan-mim-kemal-öke-kimdir

Mim Kemal Öke, 1955 yılında İstanbul’da doğmuştur. Siyaset bilimi profesörü olan Öke, aynı zamanda “Atatürk’ün doktoru” olarak tanınan, kendisiyle aynı isme sahip olan doktor Mim Kemal Öke’nin de torunudur. Çok sayıda romanı bulunan Mim Kemal Öke, Down sendromu konusunda da kendini geliştirmiş; “Bülent Üstündağ” mahlasıyla “47. Kromozom” adında bir kitap çıkarmıştır.

Batın Uçan / Kavurd Bey

Oyuncu Cem Uçan’ ın oğlu olan Batın Uçan, dizide Kavurd Bey karakterine hayat verecek.

Kavurd Bey Kimdir? Tarihteki Yeri

Kavurd Bey; Selçuklu hanedanından Selçuk Bey’in büyük torunu, Çağrı Bey’in oğlu, Tuğrul Bey’in yeğeni ve Turan Şah’ın babasıdır. Sultan Alparslan ve Süleyman’ın kardeşidir. Kavurd Bey ya da adına darp edilen sikkelerdeki adıyla “Kara Arslan Bey” veya tam adı “Kara Arslan Ahmed Kavurd Bey” -1073 yılları arasında yaşamıştır. Güney Fars’ta Kirman meliki olan Kavurd Bey, aynı zamanda Kirman’da 140 yıl hüküm sürecek olan Kirman Selçuklu Devletinin kurucusudur. Selçuklu Devleti tahtına çıkan yeğeni Melikşah’a karşı taht iddiası ile isyan etmesi ve bu isyanın bastırılması üzerine idam edilmiştir.

Batın Deniz Uçan Kimdir? Biyografisi
alparslan-buyuk-selcuklu-kavurd-beyi-batın-uçan-kimdir

Batın Uçan, 1996 Istanbul doğumludur. Sinema ve dizi film oyuncu olan Uçan aynı zamanda oyuncu Cem Uçan’ın oğludur. Kaynaklardaki adı Batın Deniz Uçan olarak da geçer. İlk oyunculuk deneyimini 2015 yılında Filinta dizisiyle yaşayan Uçan, Payitaht Abdülhamid dizisinde Ömer karakterini canlandırmıştır.

Ogeday Girişken / Çortunel

Survivor ve Savaşçı dizilerinden tanıdığımız Ogeday Girişken, Alparsalan Büyük Selçuklu dizisinde Alparslan’ın düşmanı Çortunel karakterine hayat verecek.

alparsan-büyük-selçuklu-kavurd-bey

Çortunel Kimdir? Tarihteki Yeri ne?

Çortunel, Gürcü Kralı Liparit’in yeğenidir. Alparslan tarafından Pasinler Ovası’ndaki meydan savaşında öldürüldürülmüştür.

Alparslan Dizisinde Çortunel’i Oynayan Ogeday Girişken Kimdir?

Geçtiğimiz aylarda Alparslan Büyük Selçuklu dizisi oyuncu kadrosuna katılan Ogeday Girişken daha önce; Bir Litre Gözyaşı, Savaşçı , Aşk 101 ve Sihirli Annem dizilerinde rol almıştır. Ogeday Girişken daha çok katıldığı Survivor yarışmasında da ilgi çeken yarışmacılardan birisi olmuştur.

Fırat Topkorur / Alpagut

Uyanış Alparslan dizisinde önemli bir yere sahip olan Alpagut karakterine genç oyuncu Fırat Topkopur hayat verecek. Pek çok oyuncu arasından tercih edilen Alpagut karakterinin dizide kilit rol oynayacağı edinilen bilgiler arasında.

alparslan-buyuk-selcuklu-dizisi-alpagut-kimdir-firat-topkorur-hangi-dizilerde-oynadi
Alpaslan Büyük Selçuklu Dizisindeki Alpagut Kimdir? Tarihteki Yeri Ne?

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde yer alan karakterlerden birisi olan Alpagut’un tarihteki yeri ile ilgili şu an bir bilgi bulunamamıştır. Karakterin hayali mi? Gerçek hayatta yaşamış birisi mi olduğu ilerleyen bölümlerde anlaşılacak.

alparslan-büyük-selçuklu-alpagut-fırat-topkorur-kimdir
Fırat Topkorur Kimdir? Biyografisi ve Oynadığı Diziler

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Alpagut karakterini oynayan Fırat Topkorur, 17 Ocak 1982 İzmir doğumludur. Aynı zamanda seslendirme sanatçısı da olan Topkorur, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunudur. İlk dizi deneyimini 2013 yılında Fatih Harbiye dizisinde Cihan karakteriyle yaşamıştır. Şahsiyet (Firuz), Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan, Diriliş Ertuğrul (Tüccar Hasan ve Petrus), Aşkın Yolculuğu Hacı Bayram Veli (Rüstem) gibi pek çok dizide oynayan Fırat Topkorur son olarak Kırmızı Oda dizisinde Servet karakterine hayat vermiştir.

Sinan Tuzcu / General Dukas

Kasım ayının ilk haftası ekranlara gelen Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde General Dukas karakterini ünlü oyuncu Sinan Tuzcu canlandıracak.

alparslan-büyük-selçuklu-general-dukas-kimdir-
General Dukas Kimdir? Tarihteki Rolü Ne?

Soğukkanlı ve her şeyi idare edebilme yetisine sahip olan Bizans generali Dukas, sonuna kadar tutkularının peşinden gidecek. General Dukas ile ilgili tarihi bilgiler geldikçe yazımızda olacak.

Sinan Tuzcu Kimdir? Hangi Dizilerde Oynadı?
alparslan-büyük-selçuklu-dizisinde-genral-dukas-oynayan-sinan-tuzcu-kimdir

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde General Dukas karakterini oynayan Sinan Tuzcu, 10 Temmuz 1977 Gaziantep doğumlu dizi ve sinema oyuncu aynı zamanda senaristtir. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tiyatro ana sanat dalı mezunu olan Tuzcu’nun tanınması 2006 yılında oynadığı Ihlamurlar Altında dizisiyle olmuştur. Pek çok dizi ve sinema filminde rol alan Sinan Tuzcu’nun en bilinen dizi ve filmleri Veda, Mavi Gözlü Dev, Mevlana, Adanalı, Aşk ve Ceza, Kaderimin Yazıldığı Gün, Sen Anlat Karadeniz, Bir Başkadır. Sinan Tuzcu son olarak Son Yaz dizisinde rol almıştı.

Toprak Sergen / Ani Tekfuru Kekavmenos

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Ani Tekfuru Kekavmenos karakterine ünlü oyuncu Burak Sergen’in kardeşi oyuncu Toprak Sergen hayat verecek.

alparslan-dizisinde-kekavmenos-kimdir
Ani Tekfuru Kekavmenos Kimdir? Tarihteki Yeri Ne?

Bir Bizans komutanı olan Kekaumenos yaklaşık 1078 yılında bir araya getirilen Bizans askeri talimatlarını içeren Strategikon’un bilinmeyen yazarının soy ismi. Görünüşte Gürcü-Ermeni asıllıdır. Hellas doux’unun torunudur. İlgili tahminlere rağmen, 11. yüzyıl ünlü generali Katakalon Kekaumenos ya da oğlunun olduğuna dair kesin kanıtlar mevcut değildir. Kayınpederi, 1066 yılında gerçekleşen Ulah isyanında yer almış, Larissa Lordu Nikulitzas Delphinas’tır.

Kekavmenos Tarihteki Yeri Vikipedi

“Katakalon Kekaumenos, Koloneia’da doğdu ve görünürde soylu Katakalon ailesinin bir ferdi olmasına rağmen İoannis Skilicis’e göre soylu bir kökene sahip değildi. Georgios Maniakes’in Sicilya seferi sırasında ilk defa diğerleri arasından sıyrıldı. Orada, Kekaumenos, protospatharios rütbesi ile Ermeni vilayetinden bir birliği komuta ederken, Messina’yı 1040 yılında Araplar’ın saldırısına karşı başarılı bir şekilde savundu.

1042 yılında İmparator V. Mihail (h. 1041-1042), Konstantinopolis’te yaşanan bir isyanı bastırmakla görevlendirdi. Ertesi yıl, imparatorluk başkentine karşı ortaya çıkan Rus baş kaldırıyı ortadan kaldırdı ve Tuna şehirlerinin vestes ve archon’u olarak isimlendirildi.[1] İmparator IX. Konstantinos (h. 1042-1055), hükümdarlığında çok başarılı bir kariyer yaptı. Doğuda, günümüz Ermenistan ve Gürcistan topraklarının bir kısmını kaplayan İberya Thema’sı Duxlüğü ile 1045 yılında Bizans İmparatorluğu’na katılmasından sonra Ani valisi oldu ve Selçuklular ile çatışmada yerel kuvvetlere komutanlık yaptı. 1040’lı yılların sonlarında, Doğunun stratelates makamına yükseltildi ve askeri olarak tecrübesiz rhaiktor Nikeforos’un ikinci komutanı olarak Peçeneklere karşı yapılan sefere katıldı. Sefer boyunca, ağır şekilde yaralandı.Yaklaşık 1055 yılında, magistros oldu ve güçlü ve prestijli Antakya Duxlüğü unvanını aldı.”

alparslan-büyük-selçuklu-Ani-Tekfuru-Kekavmenos-toprak-sergen-kimdir
Toprak Sergen Kimdir? Hangi Dizilerde Oynadı?

Alparslan dizisinde Ani Tekfuru Kekavmeno karakterine hayat verecek Toprak Sergen 1 Ocak 1968, Ankara doğumludur. Tiyatro kökenli bir aileden gelen Sergen oyuncu Semih Sergen’in oğlu, dizi ve sinema oyuncusu Burak Sergen’in (Sadakatsiz / Haluk Güçlü) kardeşidir. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Tiyatro Yönetmenliği Bölümü mezunu olan Toprak Sergen’in ilk oyunculuk deneyimi Sonradan Görmeler filmiyle olmuştur. Toprak Sergen’in tanınması 1996 yılında oynadığı Kara Melek dizisiyle olmuştur. Bizim Aile, Aşkın Dağlarda Gezer, Şöhret Tutkusu gibi pek çok dizi ve filmde oynayan Toprak Sergen son olarak Ata Demirer’in yönettiği Olanlar Oldu filminde rol almıştır.

Uygar Özçelik / İbrahim Yınal

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde adını sıkça duyacağımız İbrahim Yınal karakterini Oyuncu Uğur Özçelik canlandıracak.

alparslan-buyuk-selcuklu-ibrahim-yinali-kim-oynuyor--uğur-özçelik

Alparslan Büyük Selçuklu Dizisinde İbrahim Yınal Kimdir? Tarihteki Yeri

Selçuklu Devletinde önemli bir yere sahip olan İbrahim Yınal’ın babası Yusuf Yınal, Selçuk Bey’in dört oğlundan biridir. Selçuk Bey’in büyük oğlu Mikail Bey’in ölmesiyle Orta Asya’da yaygın olan leviratus geleneği uyarınca dul karısı, kardeşi Yusuf’la evlendirilmiştir. Bu evlilikten İbrahim Yınal dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla İbrahim Yınal, Tuğrul ve Çağrı Beylerin anne tarafından kardeşi, baba tarafından kuzenidir. Tuğrul Bey ve Çağrı Bey’in anne tarafından kardeşi, baba tarafından kuzenidir. Sultan Alparslan’ın, Kavurd Bey’in ve Süleyman’ın amcasıdır.

Bizans ve Gürcü Ordusunu Bozguna Uğrattı

“Dandanakan Savaşı’ndan sonra İbrahim Yınal batı ucuna gönderildi. Kuzeni Hasan Bey’in Gürcüler tarafından pusuya düşürülüp öldürülmesi üzerine, diğer kuzeni Kutalmış Bey’le beraber Bizans topraklarına girdi. Gürcü Dükü IV. Liparit’in komuta ettiği Bizans-Gürcü ordusunu Pasinler’de bozguna uğrattı (1048). Çok sayıda esir ve ganimet ele geçirdi. (Arap tarihçi Ali ibn el-Esir, esir sayısını abartarak 100.000 olarak aktarır.)”

İbrahim Yınal Nasıl Ölmüştür?

“Batı sınırındaki akınları yöneten İbrahim Yınal, ateş hattında olup askeri yükü taşıdığını düşünerek iktidar merkezini dinlememeye başladı. 1058’de yönünü doğuya çevirip Tuğrul’un üzerine yürüdü. Diğer Selçuklu beylerinden beklediği desteği göremeyen İbrahim bozguna uğradı. Bizzat kardeşi/kuzeni Tuğrul tarafından yay kirişiyle boğularak öldürüldü. İbrahim Yınal’ın isyanı ve öldürülüş şekli bizzat Garsuni’me tarafından yazılmıştır. Ancak bu kitap zamanımıza ulaşmamış olup, Sıbt İbnul Cevzi tarafından yazılan Miratüz-Zaman Fi Tarihil Ayan’da Selçuklular kitabın özetlerinden günümüze gelmiştir.”

Kaynak: Tarihi bilgiler İbrahim Yınal Wikipedi sayfasından alınmıştır.

Uğur Özçelik Kimdir? Hangi Dizilerden Oynamıştır?

Alpaslan dizisinde İbrahim Yinal karakterini oynayan Uygar Özçelik, 1983’te Ankara doğumludur. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunu olan ve aynı zamanda da yönetmen olan Özçelik; Kaybolan Yıllar, Küçük Kadınlar, Genco, İstanbullu Gelin, Fi ve son olarak Arıza dizisinde oynamıştır.

Burak Şafak / Avar Alp

Alparslan dizisinde Sultan Alparslan’ın yiğitlerinden Avar Alp karakterine yeni tanınan oyunculardan Burak Şafak Hayat verecek.

alparslan-büyük-selçuklu-burak-şafak-kimdir

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Avar Alp rolünü oynayan Burak Şafak 1992 Adana doğumludur. Blu TV dizisi Sıfır Bir de tanınan Burak Şafak son olarak Ramo dizisiyle karşımıza çıkmıştır.


Onur Ayçelik / Artuk Alp

onur-ayçelik-alparsalan-büyük-selçuklu-artuk-alp-kimdir
Onur Ayçelik Kimdir?

Kutay Sungar / Atsız Alp

Alpaslan dizisinde Melik Alpaslan’ın Alplerinden birisi olan Atsız Alp’e oyuncu Kutay Sungur hayat veriyor.

alparslan-büyük-selçuklu-atsız-alp-kutay-sungar-kimdir

Kutay Sungur Kimdir?

Atsız Alp karakterini oynayan Kutay Sungur, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda oyunculuk eğitimi mezunudur. 2005 yılında Devlet Tiyatroları bünyesine katılarak, Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başlamıştır.

Emre Bulut / Afşin Alp

Melik Alparslan’ın Alplerinden Afşin Alp karakterine Emre Bulut hayat veriyor.

alparslan-büyük-selçuklu-afşin-alp-emre-bulut-kimdir

Afşin Alp – Emre Bulut Kimdir?

Alpaslan Selçuklu dizisinde Afşin Alp karakterini oynayan Emre Bulut, ilk oyunculuk deneyimini Kış Güneşi dizisi gerçekleştirmiştir. 35 buçuk Akademi’de oyunculuk eğitimi alan Emre Bulut, 2017 senesinde Seven Ne Yapmaz dizisinin oyuncu kadrosuna dahil olmuştur.

Hakan Şahin / Emir Kunduri

Büyük Selçuklu Devleti’nin bir emiri olan Emir Kunduri, Alpaslan dizisinde Tuğrul Beyin Atıncan Hatun ile evlenmesini sağlamıştır. Dizide Emir Kunduri karakterine Hakan Şahin hayat verecek.

alparslan-dizisi-emir-kunduri-hakan-şahin-kimdir

Alparslan Dizisi Emir Kunduriyi Oynayan Hakan Şahin kimdir?

Hakan Şahin, 1965 yılında Ünye doğumludur. 56 yaşında olan oyuncu Muhteşem Yüzyıl Kösem, Acil Servis, Kara Kutu gibi projelerde almıştır.

Olcay Kavuzlu /Hace /Tuğrul Beyin Hace’si / Hace Dıhistani

Alpaslan dizisinde Tuğrul Beyin Hace’si Hace Dıhistani karakterini ünlü oyuncu Olcay Kavuzlu hayat veriyor.

olcay-kavuzlu-alpasalan-dizisi-hace-kimdir

Olcay Kavuzlu Kimdir?

Tuğrul Bey saltanatında Hace karakteri ile karşımıza çıkan Olcay Kavuzlu, 11 Haziran 1970 Almanya doğumludur. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Oyunculuk Anasanat Dalı mezunu olan Olcay Kavuzlu, Unutma Beni dizisinde canlandırdığı Şerif karakteri ile tanınmıştır.

Yakup Turgut / Meymun

Yapımcılığını Akli Film adına Emre Konuk’un üstlendiği TRT 1’de Selçuklu Devleti imparatoru Alparslan’ın hayatının anlatıldığı dizide Meymun karakterine ünlü oyuncu Yakup Turgut hayat veriyor. Alpaslan Büyük Selçuklu Tuğrul Bozan’ın yaveri, Karmati daisidir. Karmatilerin sırlarını Şehver Sultan’a söyleyeceği için Gazneli askeri kılığındaki Karmati fedaisi tarafından öldürülür.

alparslan-dizisi-yakup-turgut-kimdir

Yakup Turgut Kimdir?

Senarist ve oyuncu olan Yakup Turgut, dizi oyunculuğundan çok tiyatrocu kimliğiyle tanınır. 2017 yılında oynadığı Dara adlı oyunu ile adından sıkça söz ettiren oyuncu, son olarak Ramo dizisinde Boran karakteriyle karşımıza çıkmıştır.

Alparslan Büyük Selçuklu Kutay Kimdir? Tarihteki Yeri

Dizide yer alan Kutay karakteri hayali bir karakter olup tarihte bir yeri bulunmamaktadır.

Metehan Şahiner / Prens Yannis / Kekavmenos’un Oğlu

alparslan-dizisi-prens-yannis-metehan-şahiner-kimdir

Adin Külce / Sultan Alparslan’ın Çocukluğu

Alparslan dizisinde Sultan Alparslan’ın küçüklüğünü küçük oyuncu Adin Külce canlandırmaktadır. Küçük #MuhammedAlparslan annesinin yarasını bir ömür yüreğinde taşıyacaktır.

adin-kulce-sultan-alparslan-ın-çocukluğu

Adin Külce Kimdir?

Sultan Alparslan’ın çocukluğunu canlandıran Adin Külce, 2011 İstanbul doğumludur. Daha küçük yaşlarda Leyla Şirin Ajansa kaydolan Külce, daha çok ünlü markaların reklamlarını üstlenmiştir. Adin Külçe ilk oyunculuk deneyimini Mucize Doktor dizisinde Doktor Ali Vefa’nın küçüklüğünü oynayarak yaşamıştır. Adin Külçe son olarak Masumiyet dizisinde Mert Yüksel karakterine hayat vermiştir.

Burak Ali Özkan / Şehzade Mesut / Gazneli II. Mesut

Gazneliler Devleti Sultanı Mevdud’un oğlu, Şehzade Mesut karakterine küçük oyuncu Burak Ali Özkan Hayat verecek. Aynı zamanda Begim Hatun’un oğlu olan Gazneli II. Mahmut, Çağrı Bey’in torunu ve Alparslan’ın yeğenidir.

uyanış-alparslan-Burak-Ali-ozkan-şehzade
Alparslan Büyük Selçuklu Şehzade Mesut Kimdir? Tarihteki Yeri Ne?

Şehzade Mesut, Gazneliler Devleti Sultanı Mevdud’un oğlu, Çağrı Bey’in torunu; Sultan Alparslan, Kavurd Bey ve Süleyman’ın yeğenidir.

Ali Savaşçı / Temurlenk

TRT1’in her bölümü büyük bir beğeniyle izlenen Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Temurlenk karakterine ünlü oyuncu Ali Savaşçı hayat verecek.

ali-savasci-alparslan-büyük-selçuklu-temurlenk-kimdir

Ali Savaşçı Kimdir?

Alparslan dizisinde Temurlenk karakterini oynayan Ali Savaşçı, 1973 İstanbul doğumludur. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü bölümü mezunu olan Savaşçı, 1990-1994 arası Kartal Sanat Tiyatrosunda eğitim almıştır.

Ali Savaşçı Hangi Dizilerde Oynadı?

Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra 200ı yılından itibaren dizi ve filmlerde rol alan Ali Savaşçı, Leke dizisinde Hakan, Çukur dizisinde Fahri karakterine hayat vermiştir. Ali Savaşçı son olarak Exxen platformunda yayınlanan “Şeref Bey” dizisinde Muharrem rolüne hayat vermiştir.

Alparslan Büyük Selçuklu Dizisinde Temurlenk Kimdir? Tarihteki Yeri

Temurlenk’in tarihteki yeri ile ilgili detaylar geldikçe yazımızda olacak.

Şahin Çelik / Batur Bey

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Namlı bir Türkmen Beyi olan Batur Bey karakterini ünlü oyuncu Şahin Çelik canlandıracak. Batur Bey kimdir, Tarih’te hangi bölgede yaşadı nasıl öldü?

alparslan-büyük-selçuklu-batur-bey-kimdir-gerçek-adı-ne

Şahin Çelik Kimdir?

Alpaslan dizisinde Batur Obasının Beyi olarak karşımıza çıkan Şahin Çelik, 1959 doğumludur. Ankara Devlet Konservatuvarı yüksek bölümü mezunu olan Çelik, Tiyatro aktörlüğünün yanı sıra meslek hayatı boyunca Sinema, Televizyon ve Seslendirme çalışmaları yapmıştır. Pek çok dizide oynayan başarılı oyuncunun en çok akılda kalan dizileri Kurtlar Vadisi Pusu ve Acı Hayattır.

Alparslan Büyük Selçuklu Dizisinde Batur Bey Kimdir? Tarihteki Yeri

Namlı bir Türk Beyi olarak karşımıza çıkan Batur Bey, Bektaşi olarak bilinen inanışları ile dikkat çeken Türkmen obası Vaspurakan yakınlarındaki Batur Obası’nın beyidir. Melik Alparslan Bey’in dava arkadaşı olarak görünen Batur Bey’in tarihte yeri ile ilgili bilgiler geldikçe yazımızda olacak.

Tolga Öztürk / Hacip

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Hacip karakterine Tolga Öztürk hayat veriyor.

alparslan-buyuk-selcuklu-hacip-kimdir-gerçek-adı-ne

Tolga Öztürk Kimdir?

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Hacip karakterine hayat veren Tolga Öztürk, 16 Mayıs 1978 İstanbul doğumludur. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan başarılı oyuncu, Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Deli Devran, TRT 1 ekranlarında yayınlanan Payitaht Abdülhamid Ahmet Tevfik Paşa karakterleriyle tanınmaktadır.

Alparslan Büyük Selçuklu Dizisinde Hacip Kimdir? Tarihteki Yeri

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde ses getiren bir isim olan Hacip’in tarihte de önemli bir yere sahiptir.

Hakan Aydın / Şeddad

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Şeddad karakterine Hakan Aydın hayat veriyor. Karmati daisi Şeddad idam edilerek öldürülür.

alparslan-buyuk-selcuklu-seddad-kimdir-gerçek-adı-ne

Hakan Aydın Kimdir?

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Şeddad karakterini oynayan Hakan Aydın Adana doğumludur. Aynı zamanda görüntü ve sanat yönetmeni olan oyuncu Adana’da dünyaya gelmiştir. Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Orhan, Sokağın Çocukları dizisinde Yılmaz karakterlerine hayat vermiştir. Aydın son olarak Fox TV’de yayınlanan Kefaret ve Kanunsuz Topraklar dizisinde oynamıştır.

Alparslan Büyük Selçuklu Dizisinde Şeddad Kimdir? Tarihteki Yeri

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde karşımıza çıkan yeni karakter Karmati daisi Şeddad, Tuğrul ve Çağrı Beyler tarafından ele geçirilir. Şeddad anlattıklarıyla uzun süredir dillendirilmeyen tehlikenin gün yüzüne çıkmasına neden olur.

Murat Cem / Göktuğ Bey

TRT 1’de yayınlanan Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde dikkatleri üzerine çeken Göktuğ Bey karakterini oyuncu Murat Cen oynuyor. Alpaslan’ın kalesine giden Evdoya ile tanışan Göktuğ Bey, İsmail Yinal ile iş birliği yaparak Alparslan’ın aleyhinde çalışmaktadır. Kekavmenos ile yaptığı anlaşma sonrası Alparslan’a tuzak kuran Göktuğ Bey, Alpaslan tarafından öldürülür.

tarihte göktuğ bey kimdir alpaslan-göktuğ-beyi-kim-oynuyor-murat-cen-kimdir

Murat Cen Kimdir?

İstanbul drama, Fatih halk Eğitim Merkezi Yönetmen Avni Kütükoğlu, Kad. Halk Eğitim Mer. Fatih Halk Eğitim Merkezi ileri seviye uygulamalı Tiyatro eğitimi alan Murat Cen, Pusat (2007), Çukur (2017) ve Mehmed: Bir Cihan Fatihi (2018) dizilerinde oynamıştır.

Orçun Oran- Alparslan Dizisi Nestor

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Nestor karakterini Orçun Oran oynuyor. Nestor, Romen Diyojen’in adamı ve iyi bir savaşçı olarak karşımıza çıkıyor.

alparslan-büyük-selçuklu-nestto-kimdir-gerçek-adı-orcun-oran-

Orçun Oral Kimdir?

Alparslan dizisinde Nestor karakterini oynayan Orçun Oral, 1990 doğumludur. Çukur dizisinde Arık Böke’nin adamı karakteriyle tanınmıştır. Alef, Çarpışma, Yapışık Kardeşler, Senkron dizileri oyuncunun rol aldığı yapımlardan bazılarıdır.

Cem Yanılmaz /Piskopos

Alpaslan Büyük Selçuklu dizisinde Piskopos karakterine oyuncu Cem Yanılmaz hayat verecek.

alparslan-dizisi-Piskopos-cem-yanılmaz-kimdir

Cem Yanılmaz Kimdir?

Dizide Piskopos karakterini oynayacak olan Cem Yanılmaz, 1980 İstanbul doğumludur. Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda başladığı oyunculuk kariyerine Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde devam etmiştir.

Alparslan Büyük Selçuklu Dizisi Kadın Oyuncular ve Rolleri

Uyanış Büyük Selçuklu Alparslan dizisinde rol alacak kadın oyuncular sosyal medyada büyük ses getirmeye devam ediyor. Alparslan Büyük Selçuklu Oyuncuları listesinde kadın oyunculardan birisi de oyuncu Burak Özçivit ile evlendikten sonra bir süre ekranlardan uzak kalan Fahriye Evcen olacak. Dizi de Evcen’e pek çok iddialı kadın oyuncu eşlik edecek. İşte Uyanış Alparslan dizisinde oynayacak kadın oyuncular, canlandıracakları karakterler ve özgeçmişleri.

Fahriye Evcen / Alparslan’ın İlk Eşi Akça Hatun / Kekavmenos’un Kızı Maria

Uzun bir zamandan beri ekranlardan uzak kalan Fahriye Evcen, Uyanış Büyük Selçuklu Alparslan dizisinde, Sultan Alparslan’ın karısı, Akça Hatunu canlandıracak.

akça-hatun-fahriye-evcen-kimdir
Alparslan-Dizisi-Akca-Hatun-rolu-Fahriye-Evcen
Akça Hatun Kimdir? Tarihteki Yeri Ne?

Sultan Alparslan’ın eşidir. Sultan Alparslan’ın eşi olan Akça Hatun’un tarihteki yeri ile ilgili bilgiler yayınlandıkça yazımızda olacak. Ona söylenen yalanlar ve inandığı gerçekler arasına sıkışmış olan Akça, zamanı geldiğinde büyük hamlesini yapmayı beklemektedir. Alparslan ile karşılaşmasıyla hayatı bambaşka bir yola evirilecektir! İntikamını almanın peşinde olan Akça’nın sakladığı büyük bir sır vardır. Akça küçük yaşlarda Bizanslı Komutan Kekavmenos tarafından kaçırılan bir Türk kızıdır. Gerçek babası Nizamımülk olan Akça, Maria adıyla Türklerden intikam almak için büyütülmüştür.

akça-hatunu-oynayan-fahriye-evcen-kimdir
Fahriye Evcen Kimdir? Kısa Biyografisi

Fahriye Evcen, 4 Haziran 1986, Solingen / Almanya doğumlu sinema ve dizi film oyuncusudur. Almanya’ya Samsun’dan göç eden bir ailenin en küçük üyesidir. Neşe, Ayşen ve Demet adında üç ablası bulunmaktadır. Türkiye’de bir televizyon programına konuk olduğu sırada keşfedilen Evcen, ilk oyunculuk deneyimini 2005 yılında Asla Unutma dizisiyle yaşamıştır. Evcen’in ilk tanınması ise, Yaprak Dökümü diziyle olmuştur. Son olarak Kanal D’de yayınlanan Çalıkuşu dizisinde rol alan Fahriye Evcen dizideki rol arkadaşı Burak Özçivit ile 2016 yılında evlenmiştir. Karan isminde bir erkek çocuk annesidir.

Gizem Karaca / Evdokya (Eudokia)

Güzellik yarışması sonucunda oyunculuğa başlayan Gizem Karaca Uyanış Büyük Selçuklu Alparslan dizisinde Evdokya karakterine hayat verecek. Evdokya’nın en büyük arzusu, ailesinin intikamını almak ve Konstantiniyye’ye imparatoriçe olarak dönmektir. Amacına giden bu yolda hırslı ve gözü karadır. Devlet işlerinde amcası Kekavmenos’a yardımcı olur.

evdokya-kimdir - alparslan-buyuk-selcuklu-evdokya-kimdir-evdokyayi-kim-oynuyor
Evdokya Kimdir? Tarihteki Yeri Nedir?

Asıl adı Eudokia Makrembolitissa (ya da Eudocia Macrembolitissa)’tır. d. 1021 – ö. 1096 yılları arasında yaşamıştır. Bizans İmparatoru X. Konstantinos’un ikinci karısıdır. 1067 yılında onun ölümünden sonra Romen Diyojen’in karısı olmuştur. Evdokya aynı zamanda Konstantinopolis Patriği I. Mihail Kirularios’un da yeğenidir. Bizans İmparatoru X. Konstantinos ile 1050 yılından önce bir zaman evlenmiş ve yedi çocuğu olmuştur.

Evdokya İkinci Evliliğini Romen Diyojen’le Yapmıştır

Romen Diyojen’in eşi olan Evdokya gerçekte Bizans İmparatorluğunun asıl sahibidir. Evdokya, Romen Diyojen’i görünce ondan çok etkilenmiş ve onu idamdan kurtarıp Bizans İmparatoru yapmıştır. Bizans’ta gerçek iktidar sahibi olan taht naibi Eudokia Devlet işlerinde amcası Kekavmenos’a yardımcı olur. Ancak Romen Diyojen tahta geçtikten sonra onu iktidardan uzaklaştırır. Romen Diyojen’in 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesinde Selçuklular tarafından esir alınması ile yönetim tekrar Eudokia ve Mihail’e geçmiştir. Eudokia, I. Aleksios’un 1081’de tahta çıkmasından bir zaman sonra rahibe olarak ölmüştür.

Gizem Karaca Kimdir? Kısa Biyografisi
alpaslan-dizisinde-seferiye-hatunu-oynayan-gizem-karaca-kimdir

Gizem Karaca, 7 Eylül 1992 İstanbul doğumludur. Miss Turkey 2011 güzellik yarışmasında 2. Olan Karaca, gelen dizi tekliflerini değerlendirerek Muhteşem Yüzyıl dizisinde canlandırdığı cariye karakteriyle oyunculuk kariyerine başlamıştır. Güzel Köylü, Kara Sevda, Eve Düşen Yıldırım, Adını Feriha Koydum Emir’in Yolu, İstanbul Sokakları, İçimdeki Fırtına, Şampiyon, İnsanlık Suçu, Sosyetik Gelin gibi dizilerde rol alan Gizem Karaca son olarak Fox TV’de gösterilen Baraj dizisinde rol almıştır.

Zeynep Özder / Alparslan’ın Ablası Begim Hatun (Begim Şehver)

Alparslan dizisinde Sultan Alparslan’ın ablası Begim Şehver Hatun karakterini daha önce Benim Adım Melek dizisinde Başak karakterine hayat veren Zeynep Özder oynayacak.

Begim Hatun Kimdir? Tarihteki Yeri Nedir?

Alparslan dizisinde yer alan Begim Hatun; Çağrı Bey’in kızı, Gazneliler Devleti Sultanı Mevdud’un karısı ve Alparslan’ın kardeşidir (ablası). Tarihteki yeri ile ilgili detaylar geldikçe yazımızda olacak.

alpaslanın-ablası-Begim-Şehver-zeynep-özder-kimdir
Zeynep Özder Kimdir? Biyografisi

Zeynep Özder, 1985 yılında Ankara’da doğmuştur. Müzisyen, çello sanatçısı, sinema ve dizi film oyuncusu olan Özder, Gazi Üniversitesinde müzik öğretmenliği alanında doktora yapmıştır. 2011 yılında, New York’ta Stella Adler Studio atölyesinden oyunculuk eğitimi almıştır. İlk oyunculuk deneyimini 2010 yılında yayınlanan Samanyolu dizisinde yapmıştır. Dila Hanım, İntikam, Adanalı gibi pek çok dizide oynayan Zeynep Özder son olarak TRT’de yayınlanan Benim Adım Melek dizisinde Başak karakterine hayat vermiştir.

Esra Kızıldoğan / Tuğrul Beyin Eşi Altuncan Hatun

Alparslan Büyük Selçuklu Oyuncuları listesinde Tuğrul Beyin eşi Altuncan Hatun karakterine ünlü oyuncu Esra Kızıldoğan canlandırıyor.

alparslan-büyük-selçuklu-tuğrul-beyin-eşi-altıncan-hatun-esra-kızıldoğan-kimdir
Altıncan Hatun Kimdir? Tarihteki Yeri ne?

Altuncan Hatun – ö. 1060 yılları arasında yaşamıştır. Büyük Selçuklu İmparatorluğu Sultanı Tuğrul Bey’in eşi olan Altıncan Hatun, Şah Melik’in ilk eşidir. Kocasının 1042’de Çağrı Bey tarafından öldürülmesinden sonra 1043’te Tuğrul Bey ile evlendirilmiştir. Hayatının ilk dönemleri hakkında detaylı bilgi olmayan Altıncan Hatun’un Tuğrul Beyle ne zaman evlendikleri kesin olarak bilinmemektedir. Saygı duyulan ve siyasette söz sahibi olan olan Altıncan Hatun, Tuğrul Bey eşi Altuncan Hatun’a saygı duyar, bir mesele hakkında görüşlerini sorar, sözünü dinlerdi.[4] Altuncan Hatun Selçuklu siyasetinde söz sahibi olmuş ve önemli kararlar almıştır. Ölmeden önce eşi Tuğrul Bey’e “Dünya ve ahiret şerefine nail olman için halifenin kızıyla evlenme konusunda çaba göster” dediği ve bütün mal varlığının halifenin kızına verilmesini vasiyet ettiği söylenmektedir.

Esra Kızıldoğan Kimdir?

Alparslan dizisinde Tuğrul Bey’in eşi Altıncan Hatun olarak karşımıza çıkan Esra Kızıldoğan 1980 İzmir doğumludur. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan Kızıldoğan Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlamıştır. 2004 yılında Kadir Şinas dizisi ile oyunculuğa adım atan Esra Kızıldoğan’ın ilk tanınması Beyaz Gelincik dizisiyle oluştur. Hayat Şarkısı, Leyla ile Mecnun, Bu Kalp Seni Unutur mu, Masum ve Bozkır gibi pek çok dizide rol alan Kızıldoğan son olarak Sefirin Kızı dizisinde rol almıştır.

Betül Çobanoğlu / Çağrı Beyin 2. Eşi

Alparslan dizisinde Çağrı Beyin 2. Eşini ünlü oyuncu Betül Çobanoğlu canlandırıyor.

alparslan-dizisi-çağrı-beyin-eşi-betül-çobanoğlu-kimdir
Çağrı Beyin Eşi Hatunun Kimdir? Tarihteki Yeri Ne?

Bilgiler geldikçe yazımızda olacak.

Betül Çobanoğlu Kimdir?

Esila Umut / Alparslan’ın Kardeşi Cevher Hatun

Uyanış Büyük Selçuklu 2. Sezonda Alparslan’ın Kardeşi Cevher Hatun’u başarılı oyuncu Esila Umut canlandıracak.

alparslan-buyuk-selcuklu-cevher-hatunu-kim-oynuyor-esila-umut-kimdir
Cevher Hatun Kimdir? Tarihteki Yeri Nedir?

Sultan Alparslan’ın, Kavurd Bey’in ve Süleyman’ın kız kardeşi olan Cevher Hatun’un tarihteki yeri ile ilgili detaylar geldikçe yazımızda olacak.

Esila Umut Kimdir? Kısa Biyografisi
alpaslan-dizisinde-gevher-hatunu-oyanayacak-esila-umut-kimdir

Esila Umut, 2001 Antalya doğumludur. Aslen İzmirli olan Umut, ilk oyunculuk deneyimini Sevdam Alabora dizisiyle yaşamıştır. Kardeşim Benim ve Kin, Payitaht Abdülhamid adlı dizi ve filmlerde yer alan Esila Umut, son olarak Star TV’de yayınlanan Akrep dizisinde rol almıştır.

Ayşegül Ünsal / Akınay

Ünlü oyuncu Ayşegül Ünsal Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Akınay karakterine hayat verecek. Alparslan Büyük Selçuklu Akınay Hatun kimdir? Akınay Hatun, Merv ovasının şifacı hatunu ve istihbaratçısıdır. Bizans saldırısı sonrasında kocasını ve oğlu Alpagut’u kaybetmiştir. Obanın sözü geçen hatunları arasında yer alan Akınay Hatun aynı zamanda Akça’nın da en büyük koruyucu ve destekçisidir.

alparsan-büyük-selçuklu-akınay-ayşegül-kimdir
Akınay Hatun Kimdir? Tarihteki Yeri Ne?

Alparslan dizisinde yer alan Akınay Hatun ile ilgili şu an bir bilgi bulunmamaktadır. Gelişmeler oldukça yazımızda olacak.

alparslan-buyuk-selcuklu-dizisi-akinay-kimdir-aysegul-unsal-hangi-dizilerde-oynadi-

Ayşegül Ünsal Kimdir?

Uyanış Büyük Selçuklu Alparslan dizisinde Akınay karakterini oynayan Ayşegül Ünsal, 17 Ağustos 1973 İstanbul doğumludur. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk bölümünden mezun olan Ayşegül Ünsal, 1993 yılında Yaz Evi dizisi ile dizi dünyasına adım atmıştır. Sonradan Görmeler, Süper Baba, Kuzenlerim, Köprü, Kiraz Mevsimi gibi pek çok dizi ve filmde rol Ayşegül Ünsal, son olarak Aşk ve Mavi dizisinde ekran karşısına çıkmıştır.

Rabia Soytürk / Karaca Hatun

Alparslan Büyük Selçuklu Karaca Hatun kimdir? Süleyman Bey’in eşi, Tuğrul Bozan’ ın kız kardeşi olan Karaca Hatun, hırslı bir kişiliğe sahiptir. En büyük hayali kocası Süleyman’ın Tuğrul Bey’in varisi olarak Sultan olmasıyla Selçuklu Sarayının baş hatunu olmaktır. Akça’nın Obaya geldikten sonraki en büyük düşmanıdır.

alpaslan-büyük-selçuklu-karaca-hatun-rabia-soytürk-kimdir-hangi-dizilerde-oynadı
Karaca Hatun Kimdir? Tarihteki Yeri ne?

Gazneli Tuğrul Emir Bozan’ın kız kardeşi olarak karşımıza çıkan Karaca Hatun’un tarihteki yeri ile ilgili bilgiler geldikçe yazımızca olacak.

Karaca Hatunu Oynayan Rabia Soytürk Kimdir?

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Karaca Hatun’u oynayan Rabia Soytürk, 11 Mart 1996 İstanbul doğumludur. Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde Tiyatro ve Oyunculuk alanında eğitim alan Rabia Soytürk ilk oyunculuk deneyimini BLU TV’de yayınlanan başrollerini Haluk Bilginer, Cansu Dere’nin paylaştığı ve büyük yankı uyandıran Şahsiyet dizisindeki Süveyda karakteriyle yaşamıştır. Rabia Soytürk’ün asıl tanınması TRT 1 ekranlarında yayınlanan Benim Adım Melek dizisinde oynadığı Defne Yıldırım karakteriyle olmuştur.

Lidya Akkuş / Akça Çocukluğu

akça-nın-çocukluğunu-oynayan-lidya-akkuş-kimdir

Alparslan dizisinde Akça’nın çocukluğunu oynayacak küçük oyuncu Lidya Akkuş oldu.

Lidya Akkuş Kimdir?

Medyada çıkan haberlere göre, 5. Sınıf öğrencisi olan Lidya Akkuş ile ilgili fazla bilgiye rastlanmamaktadır. Daha önce Sadakatsiz dizisinde Asya’nın küçüklüğünü oynayan Lidya Akkuş Ekim ayında rol aldığı Ahtopot filmiyle Uluslararsı En İyi Çocuk Oyuncu ödülünü almıştır.

*Not: Oyuncu Biyografileri ve Tarihi Bilgiler Vikipedia temel alınarak hazırlanmıştır.

Büyük Selçuklu Alparslan Dizisi Oyuncu Kadrosu ve karakterleri için Vikipedi’den yararlanılmıştır.

Alparslan Büyük Selçuklu Tanıtım Fragmanı

Alpaslan Büyük Selçuklu Yeni Giren Oyuncular

TRT 1’in heyecanla takip edilen tarihi dizisi Alpaslan Büyük Selçuklu dizisinden ayrılan oyuncuların yanı sıra diziye yeni isimler de dahil olmaya devam ediyor. Peki, Alpaslan dizisine hangi oyuncular girdi? İşte Alpaslan dizisine yeni giren oyuncular ve canlandıracakları karakterler.

Alparslan Büyük Selçuklu 2. Sezonda Yeni Girecek Oyuncular Güncel Listesine linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Özgür Çevik / Kont Leon

alpaslan-büyük-selçuklu-yeni-giren-oyuncular

Alpaslan Büyük Selçuklu dizisine 43. Bölümde dahil olan başarılı oyuncu Özgür Çevik, Dizide Bizans komutanı Kont Leon karakterine hayat verecek. 2004 yılında ATV’de yayınlanan Akademi Türkiye yarışmasıyla tanınan Özgür Çevik, 2004-2007 yılları arasında Kanal D’de yayımlanan Yabancı Damat adlı dizide Niko karakterini canlandırmıştır. Pek çok televizyon dizisi ve filminde rol alan Özgür Çevik son olarak FOX TV’de yayınlanan İyilik dizisinde rol almıştı.

Kanbolat Görkem Arslan / Kutalmış

kanbolat-gorkem-arslan-alparslan-buyuk-selcuklu-yeni-giren-oyuncu-kutalmış

Alpaslan Büyük Selçuklu dizisi 2. Sezon dahil olan Kanbolat Görkem Arslan Aslan Yabgu’nun oğlu Kutalmış karakterine hayat verecek. Diziye 41. Bölümde dahil olan Kanbolat Görkem Arslan, 2004 yılında Çemberimde Gül Oya dizisinde oynadığı Korkut karakteriyle tanınmıştır. Hatırla Sevgili, Asi, Yer Gök Aşk, Ezel, Tatar Ramazan, Kuruluş Osman, Poyraz Karayel dizilerine oynayan Kanbolat Arslan, son olarak Destan dizisinde rol almıştı.

Emre Kızılırmak / Gürcü Prens Rati

Alparslan Büyük Selçuklu Emre Kızılırmak Prens Rati kimdir? Diziye 19. Bölümde giren Prens Rati, Gürcü Kralı Liparitin oğludur. Babasının intikamını almak için gelmiştir. Selçuklular ile Bizanslıların düşmanıdır.

alpaslan-prens-rasi-emre-kızılırmak-kimdir
Emre Kızılırmak Kimdir?

Emre Kızılırmak, 9 Mart 1983 Ankara doğumludur. Eski model ve oyuncu olan Emre Kızılırmak, 2007 Best Model of Turkey yarışmasında ikinci olmuştur. 2008’de Güney Kore’de düzenlenen Manhunt International erkek güzellik yarışmasında “Dünya’nın En İyi Podyum Mankeni” seçilmiştir. İlk oyunculuk deneyimini ATV’de yayınlanan Aşk Bir Hayal dizisinde Teğmen Alpay rolüyle yaşamıştır. Dedektif Memoli, Kara Para Aşk gibi dizilerde rol oynayan Kızılırmak son olarak Hekimoğlu dizisinde konuk oyuncu olarak seyirci karşısına çıkmıştır.

Özbek Kaplan / Bizanslı Keşiş

Alparslan Dizisi Oyuncuları Diziye 18. Bölümde dahil olan Bizanslı Keşiş, Vaspurakan’da yaşayan birisidir. General Dukas’ın zulmünden Alparslan’a sığınmıştır. Kardeşinin Çağrı Beyi öldüreceği sırada müdahale edip kardeşini öldüren keşiş, Alpaslan’ın tarafında olması nedeniyle Romen Diyojen tarafından öldürülür.

alpaslan-büyük-selçuklu-özbek-kaplan--ivan-kimdir
Özbek Kaplan Kimdir?

Özbek Kaplan, 1989 yılında İstanbul doğumludur. Oyunculuk üzerine eğitim alan Kaplan, İlk oyunculuk deneyimini Can Feda isimli sinema filminde yaşamıştır. Muhteşem İkili dizisinde Metin karakterine hayat veren oyuncu Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Keşiş karakterine hayat vermektedir.

Tevfik Erman Kutlu / Ferzat

Alparslan Büyük Selçuklu oyuncuları listesinde diziye 19. Bölümde giren Tevfik Kutlu, Ferzat karakterine hayat veriyor. Alparslan Büyük Selçuklu Ferzat kimdir? Kendi devletinden Yinal Bey tarafından sürgün edilen Ferzat, akıncı Türkmen Beylerinin yanında kendisine yer edinmeye çalışmaktadır.

tevfik-erman-kutlu-alparslan-büyük-selçuklu-ferza
Tevfik Erman Kutlu Kimdir?

Tevfik Erman Kutlu, 1 Ekim 1979 İstanbul doğumludur. İlk oyunculuk deneyimini Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi diziyle yapmıştır. Bu Günün Saraylı, Kayıp Şehir, İçerde, Kurtlar Vadisi, Savaşçı, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz (Tekin) gibi dizilerde bir süre rol almış olan oyuncu eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yapmıştır.

Büyük Selçuklu Hükümdarları Kaç Yıl Tahtta Kaldı?

  • Tuğrul Bey: 23 yıl,
  • Alp Arslan: 9 yıl,
  • Melikşah: 20 yıl,
  • Berkyaruk: 12 yıl,
  • Muhammed Tapar: 13 yıl,
  • Sencer: 39 yıl.

Büyük Selçuklu Devleti Oğuz İsyanı sırasında Sultan Sencer’in esir düşmesi, kurtulduktan sonra da vefat etmesiyle dağılmıştır.

Alparslan Büyük Selçuklu Devam Eden Karakterler

  • Barış Arduç / Melik Muhammed Alparslan Bey
  • Mehmet Özgür / Hasan Bey (Nizamülmülk)
  • Korel Cezayirli / Sultan Süleyman
  • Ayşegül Ünsal / Akınay Hatun
  • Ferit Kaya / Erbasgan
  • Betül Çobanoğlu / Selcan Hatun
  • Esila Umut / Gevher Hatun
  • Kutay Sungar / Atsız Alp
  • Onur Ayçelik / Artuk Alp
  • Burak Şafak / Avar Alp
  • Şahin Çelik / Batur Bey
  • Cüneyt Uzunlar / Biruni
  • Kayra Zabcı / Seferiye Hatun
  • Kerem Poyraz Kayaalp / Batius
  • Ümit Acar / Papaz Stefanos
  • Gökhan Tercanlı / Yasin
  • Dilaray Yeşilyaprak / Flora
  • Kanbolat Görkem Arslan / Kutalmış
  • Gürkan Çolaker / Resul tekin
  • Özgür Çevik / Kont Leon
  • Yıldırım Fikret Urağ / Amidimülk
  • Atsız Karaduman / Aybars Bey
  • Kaan Yalçın / Kavurd Bey

Alparslan Büyük Selçuklu Biten Karakterler

Alparslan Dizisi Oyuncuları arasından rolleri bitip diziden ayrılan karakterlerin çıktıkları bölüm ve çıkış nedenlerini aşağıdaki tabloda hazırladık.

Oyuncu AdıKarakterÇıktığı Bölüm Çıkış ve Ölüm Nedeni
Serhat TutumluerTekfur Grigor Granos48. Bölüm Tekfur Kekavmenos yerine gelen Ani ve Surmari Tekuru, Flora ve Alexander’ın babası.
Barış BağcıSultan Tuğrul46. BölümBüyük Selçuklu Devletinin ilk sultanı ve Çağrı Bey’ın kardeşi. Alparslan’ın amcası. Hastalıktan ötürü ölmüştür.
Esra KızıldoğanAltuncan Hatun44. BölümTuğrul Bey’in eşidir. Hastalığından ötürü ölmüştür.
Öykü GürmanÖke Hatun44. Bölüm İbrahim Yınal’ın eşidir. Akınay Hatun tarafından öldürülür.
Alican OkumuşCelal/Enuşirvan44. BölümSultan Tuğrul’u öldürmeye çalıştığı için Altuncan Hatun tarafından öldürülür.
Fırat TopkorurAlpagut44. BölümAlparslan’ın arkadaşı ve Bizans içerisindeki gizli destekçisidir. Akça (Aybike)’nın koruyucusudur. Tekfur Grigor tarafından öldürülür.
Bora CengizAlexander Granos43. BölümTekfur Grigor’un oğludur. Bizans yüzbaşısıdır. Flora’nın erkek kardeşidir. Kutalmış tarafından öldürülür.
Tuğçe TürkerZeren43. BölümSeferiye Hatun’un yardımcısıdır. İhanet ettiği için Seferiye Hatun tarafından öldürülür.
Hasan Fehmi Gökdeniz Kahin Agna42. BölümArslan Besasiri’nin yanında yer alan Zerdüşt kökenli bir kahindir. Alp Arslan tarafından öldürülür.
Devrim SaltoğluArslan Besasiri42. BölümBüveyhîler’in Bağdat’taki valisidir. Bağdat’ı Selçuklulardan geri almak ister, Sultan Tuğrul’un düşmanıdır.Alp Arslan tarafından öldürülür.
Uygar Özçelikİbrahim Yınal41. BölümTuğrul Bey ve Çağrı Bey’in anne tarafından kardeşi, baba tarafından kuzenidir. Alparslan’ın ve Süleyman’ın amcasıdır. Diziye göre, Azerbaycan genel valisidir. Tuğrul ve Çağrı Bey’in amcalarından Yusuf Yınal’ın katili Emir Arslan Yusuf’u öldürmek ister. 41.Bölümde isyan ettiği için Sultan Tuğrul tarafından yay kirişiyle boğularak öldürülür.
Erdinç GülenerÇağrı Bey41. BölümTuğrul Bey’in ağabeyi; Alparslan’ın ve Süleyman’ın babası; Melikşah’ın dedesidir. Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucusudur. Aldığı yaralardan ötürü ölür.
Umut KaradağArslan Yusuf40. BölümSeferiye Hatun ve Gülce’nin babasıdır. Karahanlı Emiri ve Ali Tigin’in oğlu, İbrahim Yınal’ın babası Yusuf Yınal’ın katilidir. Daha sonra ihtilal yapma girişiminde bulunur ama Seferiye Hatun tarafından engellenir. Bu yüzden tutuklanıp sürgün edilir ama kaçar daha sonra yakalandıktan sonra Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Emre KoçRazen34. BölümAlparslan’a yardım eden bir tüccardır. Tekfur Grigor tarafından öldürülür.
Emre BulutAfşin Alp29. BölümMelik Alparslan’ın Alpidir. Melik Alparslan’ın emriyle Anadolu’ya gitmiştir.
Tolga ÖztürkHacip Yusuf27. BölümBüyük Selçuklu Devleti’nin bir emiridir.
Burak Ali ÖzkanŞehzade Mesut27. BölümGazne Devleti hükümdarı Mevdud’un oğlu Çağrı Bey’in torunu, Alparslan’ın yeğenidir.
Olcay KavuzluHace Dıhistani27. BölümSelçuklu Devleti’nin eski hacesidir.
Hakan ŞahinEmir Kündüri27. BölümBüyük Selçuklu Devleti’nin bir emiridir.
Sarp LevendoğluRomen Diyojen27. BölümBizans İmparatorluğu’nun bir yüzbaşısıdır. Konstantinopolis’e geri döner.
Toprak SergenKatakalon Kekavmenos27. Bölüm Bizans’a bağlı Ani ve Vaspurakan kentlerinin tekfurudur. Akça’yı öldürdüğü için Melik Alparslan tarafından asılır.
Fahriye EvcenAkça Hatun/Aybike27. BölümAlparslan’ın nişanlısı ve Hasan’ın kızıdır. Küçükken Katakalon Kekavmenos tarafından kaçırılıp Bir Bizanslı olarak yetiştirilmiştir. Ama Akça kendisinin Türk olduğundan haberdardır. Gerçek Adı Aybike’dir. Katakalon Kekavmenos tarafından öldürülür.
Tevfik Erman KutluFerzat27. BölümBüveyhoğulları mensubu birisidir. İbrahim Yınal’ın geçmişte Tuğrul Bey’e isyan ettiği dönemdeki tertipleri bilen kişidir. Vaspurakan fethi sırasında Bizans askerleri tarafından öldürülür.
Mehmet ÜnalPrens İvan27. BölümGürcü generali Liparit’in oğludur. Babasının intikamını almak için gelmiştir. Selçuklular ile Bizanslıların düşmanıdır. Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Emre KızılırmakPrens Rati27. BölümGürcü generali Liparit’in oğludur. Babasının intikamını almak için gelmiştir. Selçuklular ile Bizanslıların düşmanıdır. Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Burak DemirHerve27. BölümKatakalon Kekavmenos’un eski dostu şimdi ise bir düşmanıdır. Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Orçun OranNestor25. BölümRomen Diyojen’nın adamı. Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Enis YıldızArcadius24. BölümBizans İmparatoru IX. Kostantinos’un Vaspurakan’a gönderdiği müfettiştir. Konstantinopolis’e geri dönmüştür.
Sinan TuzcuKonstantinos Dukas24. BölümBir Bizans generalidir. Kekavmenos’un yanında, onun kalesinde bulunmaktadır. Konstantinopolis’e gitmiştir.
Rabia SoytürkKaraca Hatun24. BölümSüleyman’ın eşi, Emir Bozan’ın kardeşidir. Abisi Emir Bozanla işbirliği yapıp Begüm Şehver Sultanın ölümüne sebep olduğu için sürgün edilmiştir. Sancılanma bahanesiyle Merv obasına geri dönmüş. Akça’ya saldırmaya çalışmış, Süleyman öldürür.
Gizem KaracaEvdokya22. BölümAni Tekfuru Katakalon Kekavmenos’un yeğenidir. General Dukas ile evlenip Konstantinopolis’e gitmiştir.
Özbek KaplanKeşiş Camar22. BölümVaspurakan’da yaşayan birisidir. Alparslan’a sığınmıştır. Zindanda vebadan ölür.
Sacit SüerCevat18. BölümEmir Bozan’ın yaveridir. Karaca Hatun tarafından zehirlenir.
Yurdaer OkurEmir Bozan17. BölümKarmatilerin lideridir. Begim Şehver Sultan’ı öldürdüğü için Alparslan tarafından öldürülür.
Zeynep ÖzderBegim Şehver Sultan17. BölümAlpaslanın Ablası, Çağrı Bey’in kızı Sultan Mendud’un eşi. Emir Bozan tarafından öldürümüştür.
Yakup TurgutMeymun13. BölümEmir Bozan’ın yaveri, Karmati daisidir. Karmatilerin sırlarını Şehver Sultan’a söyleyeceği için Gazneli asker kılığındaki Karmati fedaisi tarafından öldürülür.
Cem YanılmazPiskopos13. BölümRomen Diyojen’nın adamı.
Murat CenGöktuğ Bey10. BölümNamlı bir Türk Beyi’dir. Kekavmenos’a yardım edip Melik Alparslan’ı pusuya çekmeye çalışması nedeniyle Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Hakan AydınŞeddad8. BölümKarmati daisidir. İdam edilir.
Metehan ŞahinerPrens Yannis4. BölümAni tekfuru Kekavmenos’un oğludur. Kekavmenos tarafından öldürülür.
Mim Kemal ÖkeAkbilge4. BölümMerv’deki Kınık Obası’nın beylerindendir.
Saner PakoğluLiparit2. BölümGürcü generali. Çortunel’in amcası. Prens Rati ve Prens İvan’ın babası. Dukas tarafından infaz edilir.
Ogeday GirişkenPrens Çortunel2. BölümGürcü Komutanı Liparit’in yeğenidir. Melik Alparslan tarafından Pasinler Ovası’ndaki meydan savaşında Alparslan tarafından öldürülür.
Kartal Can ŞahinHasan Yabgu1. BölümTuğrul Bey ve Çağrı Bey’in amcaları Musa Yabgu’nun oğludur. Yapılan pusuda Prens Çortunel tarafından öldürülür.

Alparslan Büyük Selçuklu Oyuncuları Tüm Karakterlerin Hepsi (1. Sezon)

  • Barış Arduç / Sultan Muhammed Alparslan
  • Fahriye Evcen Özçivit / Akça Hatun
  • Mehmet Özgür / Nizâmülmülk
  • Yurdaer Okur / Emir Tuğrul Bozan
  • Gizem Karaca / Evdokya
  • Sarp Levendoglu / Romen Diyojen
  • Barış Bağcı / Tugrul Bey
  • Korel Cezayirli / Süleyman
  • Rabia Soytürk / Karaca
  • Sinan Tuzcu / Dukas
  • Toprak Sergen / Kekavmenos
  • Ayşegül Ünsal / Akınay
  • Erdinç Gülener / Çağrı Bey
  • Ferit Kaya / Erbaskan
  • Zeynep Özder / Begim Şehver
  • Betül Çobanoglu / Selcan Hatun
  • Hakan Sahin / Kündürî
  • Esra Kızıldogan / Altuncan Hatun
  • Uygar Özçelik / Ibrahim Yinal
  • Fırat Topkorur / Alpagut
  • Olcay Kavuzlu / Hace
  • Esila Umut / Gevher Hatun
  • Kutay Sungar / Atsız Alp
  • Burak Şafak / Avar Alp
  • Emre Bulut / Afsin Alp
  • Onur Ayçelik / Artuk Alp
  • Yakup Turgut / Kutay
  • Tolga Öztürk / Hacip
  • Hakan Aydin / Seddad
  • Orçun Oran / Nestor
  • İrem Bidav Selcen / Hatunun Cariyesi
  • Gökhan Güngör / Süleyman’ın Alp’i
  • Ali Savaşçı / Timurlenk
  • Cem Yanılmaz / Piskopos
  • Gülfem Eğilmez / Şehver Hatunun Cariyesi
  • Seda Ak Seda / Altuncan Hatunun Cariyesi
  • Kürşat Kurnaz / Selikos
  • Mim Kemal Öke / Akbilge
  • Metehan Şahiner / Prens Yannis
  • Adin Külçe / Alparslan’ın Çocukluğu
  • Begüm Tabak / Evdokya’nın Cariyesi
  • Ali Baykuş / Koruma
  • Orhan Erhan Yıkılmaz / Subaşı
  • Çağlar Can / Koruma
  • Ramazan Kalyoncu / Koruma
  • Eylül Ayan / Savaşçı Kız
  • Bedir Bedir / Şehzade
  • Enes Göçmen / Alpagut’un Çocukluğu
  • Meryem Turan / Köle Kız
  • Erdinc Arslan / Kekavmenos’un Adamı
  • Orhan Yılmaz / Subaşı
  • Gökhan Öner /Büst Sarayı Hacip
  • Alper Gündeci / Müstevhi
  • Sahin Çelik / Batur Bey
  • Ögeday Girişken / Çortunel
  • Yiğit Kaan / Göçer
  • Hakan Akay / Çakıroğlu
  • Burak Ali Özkan / Şehzade Mesud
  • Seda Yanak / Çortunel’in Karısı
  • Kays Aykut / Sahabe
  • Murat Cen / Göktuğ Bey
  • Yiğit Hopa / Yaver Emir Ali
  • Abdullah Emre Zaza
  • Saner Pakoglu / Liparit
  • Mustafa Basalan
  • Yiğit Efe Dinler / Avar (Çocuk)
  • İbrahim Alper Konukseven
  • Ihsan Harun / Afşin (Çocuk)
  • Hande Bilir / Liparit’in Karısı
  • Kayra Berk / Atsız (Çocuk)
  • Tanya Anishchyk / Evdokya’nın Cariyesi
  • Mert Oğuz / Artuk (Çocuk)
  • Yaman Balcı / Süleyman’ın Çocukluğu
  • Zeki Tanrıverdi
  • Eflanur Erdoğan / Akça’nın Çocukluğu
  • Engin Özgör / Emiri Ariz
  • Timur Acımış
  • Umurhan Güneysu
  • Oğuz Kara / Gözcü Alp
  • Kartal Can Ermiş / Hasan
  • Ecem Aydın / Züleyha
  • Nihan Sabah Aybike
  • Mehmet Tekatli / Gündüz
  • Sezer Yıldırım / Köle
  • Melda Köser / Benice Hatun
  • Burak Çevik / Gladyatör
  • Coşkun Turan / Müsrif
  • Mustafa Karal / Hamustekin
  • Cemil Feyiz / Hancı
  • Fatma Kasal / Maria
  • Onur Serimer / Timur
  • Eray Sargın / Ozan
  • İbrahim Oner / Simyacı Jakob
  • Sefa Peker / Karmati
  • Çolpan Tolkun / Rum Usta
  • Mustafa Kaya / İzbandut
  • Volkan Şafak / Sipsici
  • Emrullah Kartal / Alp
  • Agamurat Garagökov / İzbandut
  • Emrah Ercan / Asker
  • Yusuf Sözdemir / Gazne Askeri
  • İbrahim Amil / Serheng
  • Ece Su Arslan / Köle Kız
  • İrfan Öztürk / Hekim
  • Elif Hilal Cankay / Kız
  • Burak Sadik Bingöl / Vali Vekili

BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alparslan Büyük Selçuklu Diziden Çıkan Oyuncu ve Karakterler Burada

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Kadrosu Tam Bir Bomba

Altın Kelebek Ödüllerinde Heyecanlı Bekleyiş Sona Erdi! İşe Bu yılın kazananları

Bir Garip Aşk Final Yapıyor!

Bir Cevap Yazın